Barometers meten de luchtdruk. Luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een bepaald oppervlakte uitoefent. Deze luchtdruk wordt vaak weergegeven in hectopascal (hPa). Snelle luchtdrukveranderingen gaan meestal samen met veel wind of zijn een voorbode van een storm.
Als de stand van de barometer snel stijgt of daalt, betekend dit vaak dat het weer gaat veranderen. Uit onderzoek naar het verband tussen de barometerstand en het weer blijkt dat in de meeste gevallen (80%) een stijgende luchtdruk tot een verbetering van het weer leidt en een dalende luchtdruk tot slechter weer.
De luchtdruk varieert van plaats tot plaats. Op zeeniveau ligt de hPa waarde meestal tussen de 940 en de 1060. In de kern van tropische stormen, zoals in orkanen kan de luchtdruk dalen tot onder 900 hPa. De verschillen in luchtdruk ontstaan door verschillen in de warmte van de lucht. Hoe warmer de lucht, hoe lichter het gewicht en dus hoe lager de druk.
Veel barometers zijn uitgerust met een luchtledig doosje dat afhankelijk van de drukverandering meer of minder ingedrukt wordt. Die beweging wordt overgebracht op een wijzerplaat, waarop de luchtdruk kan worden afgelezen.
De meeste barometers hebben aanduidingen als ‘mooi’, ‘bestendig’, ‘veranderlijk’, ‘regen’ en ‘storm’. Het weer kan echter heel anders zijn dan de barometer aanwijst. Deze vermeldingen dateren namelijk van eeuwen geleden, toen men nog niet veel afwist van het verband tussen het weer en de luchtdruk.
Een hoge luchtdruk betekend niet altijd mooi weer en een lage luchtdruk is geen garantie voor slecht weer. Het weer hangt vooral af van waar het centrum van het drukgebied ligt ten opzichte van het land. Als de verschillen in luchtdruk over een grote afstand klein zijn, maakt het niet uit of de luchtdruk hoog of laag is. Toch is de kans op neerslag bij een lage druk in het algemeen hoger dan bij een lage druk. Vergelijkingen van dagelijkse aflezingen van de barometers van het KNMI wijst uit dat de neerslag bij een luchtdruk van 990 hPa 80% is en de neerslag bij een luchtdruk van 1030 hPa slechts 10% is.
In 1644 lukte het Evangelista Torricelli om de luchtdruk zichtbaar te maken in een buis van tien meter lang die hij met water gevuld had. Niet lang daarna verving hij het water met kwik, een veel zwaardere stof, waardoor de buis ook niet meer zo lang hoefde te zijn.
Kwikbarometers zijn altijd populair gebleven en tegenwoordig is vooral de contrabarometer van Huygens geliefd. Het instrument bevat zowel kwik als vloeistof. Het kwik drukt afhankelijk van de luchtdruk de vloeistof omhoog zodat de hoogte van de vloeistof de luchtdruk aangeeft. Het is zo gemaakt dat de veranderingen in de luchtdruk worden uitvergroot en de stand ook op afstand goed af te lezen is.
Hiernaast ziet u een drietal kwikbarometers die wij in onze collectie hebben. We hebben een uitgebreide collectie barometers. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor barometer op zichzelf, maar er zijn ook mogelijkheden om een barometer te combineren met een thermometer en/of hygrometer.
Onze weerstations en barometers zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren, materialen en maten.
U bent van harte welkom om een keer langs te komen in de winkel om ze te bekijken of om uw vragen te stellen.
Wij zijn niet alleen de opticien van Groningen, ook op gebied van hoortoestellen kunt u bij ons terecht. Een gehoorprobleem heeft grote invloed op het dagelijks leven. Twijfelt u over uw gehoor of is uw toestel aan vervanging toe? Doe dan bij ons een gratis gehoortest. Dan helpen wij u bij het uitzoeken van een geschikt hoortoestel.
Naast onze collectie brillen en hoortoestellen verkopen wij ook een assortiment weerstations. De variatie hierin is groot. Zo kunt u kiezen voor een weerstation met alleen een barometer of een combinatie met een thermometer of stormglas. Voor de echte liefhebber hebben wij een aantal mooie antieke weerstations.